Vycvikovy den Zlatniky 2022

Informácia o Výcvikovom dni spádovej oblasti Nitra, konaného dňa 11. júna 2022,  v Zlatníkoch – Malé Hoste

 

HNEDÉ KOŠELE (ako nás svojho času nazval jeden nemenovaný dobrý priateľ, kynológ, poľovník – obyčajný kopovčiar) zo spádovej oblasti Nitra, opäť zorganizovali  Výcvikový deň pre plemená BF a HF, v krásnom prostredí Považského Inovca, v revíri PZ 1. mája so sídlom Zlatníky – Malé Hoste. Priatelia v tomto PZ nás už hostili pred tromi rokmi.  Organizačne sa podujal na túto akciu Paľko Pástor, za výdatnej pomoci ing.Martina Šchnajdera a mladších kolegov. Trenažér zapožičal kandidat  klubu Roman Veselský.

V piatok 10.mája 2022, v poobedňajších hodinách,  sme  vykonali potrebné prípravné práce, ako rozmiestnenie pútačov, vytýčenie umelých stôp a prípravu trenažéra. Zvyšok dňa sme strávili v priateľskej atmosfére pri dobrom poháriku vínka a rozhovoroch o plánovaných akciách spádovej oblasti, o  poľovníckych a farbiaristických zážitkoch.

Sobota ráno nás privítala nádhernou slnečnou  oblohou a mladší kolegovia vyrazili našlapať stopy.

Týždeň pred stretnutím, sme mali prihlásených len 3 psíky. Už sme zvažovali akciu aj zrušiť, ale čo , keď sa treba stretnúť, tak sa aj stretneme. Ale ako to väčšinou býva, pár dní pred stretnutím sa rozstrhlo vrece so záujemcami. Nakoniec bolo 7 vodičov, 5 BF, 1 HF a 1 TD. Vekové rozpetie bolo od 10 mesiacov do 11 rokov.

Veľmi milým prekvapením bolo zavítanie,  na náš výcvikový deň, nestora slovenskej farbiarčiny „NÁŠHO“ Rajka Rapajča. Ešte väčším prekvapením bola účast kolegu z českej republiky.

Výcvikový deň sa zahájil nástupom účastníkov a za zvuku lesného rohu. Úvodom všetkých   účastníkov privítal predseda miestneho PZ p. Košík, následne vedúci spádovej oblasti informoval prítomných o priebehu výcvikového dňa.

Po úvodných slovách sme požiadali zúčastnených, aby odložili svojich psíkov, kedy si mali možnosť vyskúšať aj túto disciplínu. V rámci teoretickej časti sa ujali slova Rajko Rapajč a Paľko Pástor, ktorí vysvetlili účastníkom Skúšobný poriadok pre PF, bola prezentovaná výstroj a výzbroj, spôsob nosenia zbrane pri nástupe a pri dohľadávke a v neposlednom rade aj druh vhodného odevu. Účastníkom bol kladený veľký význam na dodržiavanie tradícií pri výcviku a vedení farbiara.

Na záver teoretickej časti boli od účastníkov vznesené mnohé otázky, na ktoré im boli dané vyčerpávajúce odpovede a informácie v duchu doterajšej praxe  a skúseností.

Po ukončení teoretickej časti sme prešli na praktickú časť. Pre každého psíka bola pripravená stopová dráha v dĺžke okolo 200 m, s cca 40-50 metrovým vypustením k trenažéru, na ktorom bola deka z daniela.             

Paľko Pástor absolvoval s káždým zo psovodov vypracovanie stopy, vypustenie a správanie sa pri koncovke. Na mieste vysvetlil chybičky a nedostaky, ktorých sa treba v budúcnosti vyvarovať, ale aj kvalitatívne stránky jedincov, na ktorých treba stavať.

Členovia miestneho PZ pripravili účastníkom, pohostenie vo forme guľášika a živánskej a primeraného pitného režimu.

Záverom prítomní konštovali, že dnešný deň mnohím otvoril oči a hlavne myseľ, ako ďalej postupovať vo výcviku tak úžasného plemana,  ako je BF a HF.

Na záver, pri spoločnom nástupe,  vedúci spádovej oblasti Nitra, P. Pástor, vyjadril obrovskú vďaku organizátorom,  ale hlavne členom miestneho PZ za prípravu dnešného výcvikového dňa a účastníkom zaželal, veľa trpezlivosti pri výcviku a nezabudnuteľných zážitkov pri dohľadávkach.

Nemalé  poďakovanie patrí  Rajkovi Rapajčovi  za vedenie teoretickej  a aj spoločenskej časti.

 

Spoločne sme sa rozľúčili s  pozdravom

 

Lesu, lovu a farbiarom zdar!

 

 

Veselsky Roman . Malé Hoste, 11. júna 2022

 

 

 

 

 

 

vycvikovy den 2022 Zlatniky

 

 

 

 

 

Pridaj komentár