Výcvikový deň Zámutov 2022

Výcvikový deň Zámutov 2022

Dňa 14.mája 2022 sa v Zámutove  uskutočnil výcvikový deň, ktorý organizovala Okresná organizácia SPZ a Obvodná poľovnícka komora vo Vranove nad Topľou v spolupráci s Klubom chovateľov farbiarov.  Za Klub chovateľov farbiarov sa zúčastnil vedúci aktivista a zároveň predseda OPK Vranov n. T. Ing. Ľuboš Tuľák ako aj viacero aktivistov pre východoslovenský kraj napr. Ing. Ladislav Mňahončák, Jozef Figula.

Podujatia sa zúčastnilo viac ako 40 kynológov. Výcvikový deň bol rozdelený do dvoch častí: dopoludnia  bola teoretická prednáška zameraná na  základy výcviku psa a popoludní praktická časť, kde boli pripravené nepofarbené a pofarbené umelé stopy ale taktiež aj odvaha na diviačom trenažéri.

Teoretickú časť odprezentoval  Ing. Jozef Telepun, PhD., ktorý dopodrobna vysvetlil základy výcviku od šteňaťa až po skúšky. Prítomných zaučil aj do tajov genetiky, hlavne aké sú dôležité vlohové vlastnosti a ich prenášanie na potomkov. Prečo je dôležitá kontrola dedičnosti ale aj  iné zaujímavé témy napr. inštinkty a správanie psa, rozdiel medzi parforsným a pozitívnym výcvikom psa, overenie šteňacích vlôh, výcvik poslušnosti, zveľadenie vlôh a utvrdenie výcvikom.

Popoludní boli pripravené umelé stopy a diviačí trenažér. Najviac pozornosti pútal práve diviačí trenažér, ktorý preveril odvahu psov. Potvrdili sa slová z teoretickej časti o prenášaní vlohových vlastností, kedy odvaha sa dá vyskúšať práve na mladých psoch pri takomto trenažéri.

Po skončení praktickej časti bolo posedenie a plodná diskusia k výcviku a skúškam poľovných psov. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zapríčinili o to, že tento výcvikový deň bol tak veľmi úspešný. Hlavne Jozefovi Sabolovi , ktorý so skupinou rozhodcov z Klubu chovateľov farbiarov pripravili umelé stopy.

                                                                                                 Ing. Jozef Telepun, PhD.

                                                                                                 Riaditeľ podujatia

Pridaj komentár