Domov Diskusné Fóra Rôzne – príspevky Najväčšie zlo v klube

Zobrazuje sa 1 príspevok (z celkového počtu 1)
  • Autor
    Jozef Figula
    Účastník

NajväČšie zlo v klube !!!!!
    • V úvodnom slove nového Spravodaja 2026 predseda klubu uvádza, že som do značnej miery dourážal celý výbor a riaditeľa podujatia zaslaným listom na výbor. Ďalej, že som vraj osobne som navrhol za hlavného rozhodcu Mgr. Ladislava Kardhordá na Pohár SPZ-MBB XXXVVII roč. konaného v Levočskej doline. Nech sa k tomu vyjadrí kompetentná osoba, ale nebol to môj návrh.

• Všetky tieto vyššie uvedené nezmysly so strany predsedu klubu sú číre klamstvá a výmysly. V prílohe Vám zverejním celý text listu zaslaný tajomníkovi klubu zo dňa 22.08.2025 a po prečítaní tohto listu prosím každého nech si členovia klubu urobia vlastný názor k danej veci. V ďalších príspevkoch budem poukazovať na základe faktov jednotlivé porušovania zo strany výboru a potom si urobte vážený členovia vlastný názor kto v skutočnosti je „Najväčšie zlo v klube“.

• Teraz ale k faktom: Už na konferencii dňa 26.4.2025 vystúpili v rozprave pp. Mgr. Kardhordó a Ľ. Tököly, ktorí uvádzali, ako je možné, že koncom apríla ešte nevieme ceny ubytovania a stravovania na pohár SPZ MBB, ktorý bude začiatkom októbra 2025.
    V mesiaci máj 2025 Ľ Tököly sa podujal, že priamo na mieste konania skúšok v Levočskej Doline pôjde dohodnúť veci týkajúce sa ceny ubytovania a stravovania. Tam zistil, že ani miesto, ani dátum konania akcie pohára podpredseda klubu nedojednal. Ďalej sme s Igorom Valentom zistili, že vôbec nie je prejednané s riaditeľom Mestských lesov Levoča termín a miesto konania pohára na ich území. Vedenie Mestských lesov a mesta, o tom vôbec nič nevedia.
    Dňa 12.06.2025 na podnet Igora Valenta a spol. sa uskutočnilo stretnutie na Mestskom úrade v Levoči u viceprimátora JUDr. Papcuna za účasti zainteresovaných osôb: schváleného hlavného rozhodcu Mgr. Ladislava Kardhordá, Igora Valenta Jozefa Figulu a Ing. Bašistu. Návrh celej akcie usporiadania skúšok farbiarov o pohár SPZ-MBB XXXVVII roč. vychádzal od p. Valenta a Jozefa Figulu, ktorý som osobne podporoval, a s ním sa stotožnil aj viceprimátor Levoče. Na môj návrh prezentovať farbiara širokej poľovníckej aj nepoľovníckej verejnosti priamo na historickom námestí mesta Levoča so sprievodom, viceprimátor ponúkol cez mesto ďalšie neskutočné množstvo podpory aj regionálnou televíziou Levoča – Adamkovič, a taktiež video zábery z výšky urobené dronom. Na moju otázku, čo to bude stáť klub, viceprimátor Levoče uviedol, že v prípade ako spoluorganizátor bude mesto Levoča potom týchto skúšok nebude KCHF to nič stáť, všetko to bude v réžii mesta Levoča. Na tomto stretnutí som ja osobne navrhol, aby riaditeľom týchto skúšok bol JUDr. Papcun, čo všetci prítomní podporili. Pri takejto výnimočnej podpore mesta je to prirodzený návrh.
    Tu musím uviesť, že výbor klubu navrhuje a schvaľuje jedine hlavného rozhodcu a organizátora skúšok. Riaditeľa skúšok, ako významnú osobnosť, si vždy vyberá organizácia, kde sa skúšky vykonajú. Predseda klubu Tibor Gešvandtner to zamietol vraj preto, lebo výbor schválil za riaditeľa skúšok Ing. Bašistu.
    Na niekoľkých pracovných stretnutiach (3x) s podpredsedom klubu sa riešilo iba doplnenie dvoch rozhodcov na pohár, nakoľko po informácii Ing. Bašistu výbor súhlasí s navrhnutými rozhodcami, ktorých si navrhol schválený hlavný rozhodca Mgr. L. Kardhoró. Ďalej sa riešili tri jelenice na umelé stopy a dreváky, ktorými sa musí zakladať umelá stopa. Ku drevákom bude uvedená ďalšia príloha k tejto téme v blízkej dobe.

• V spomínanom liste ďalej uvádzam, že dňa 21.8.2025 ešte nie je zverejnený na webovej stránke klubu štatút s propozíciami, aby sa mohli záujemcovia o pohár SPZ-MBB prihlásiť. Preto som položil otázku, ako sa vodiči majú stihnúť prihlásiť do 15.08.2025, keď ešte 21.8.2025 nie je zverejnený štatút, kde a na akú adresu sa môžu vodiči prihlásiť na pohár a do akého termínu. Citujem z listu: „Pýtam sa, ako to stihnú vodiči, alebo sú už určení vodiči a či je určený aj víťaz skúšok, ako to bolo na MFK 2024“. Nikde nie je žiadna zmienka o mene Mgr. Ján Maruščák. Tu si myslím, že z reakcie Mgr. Jána Maruščáka na porade 29.08.2025, že som ho neskutočne urazil je vidieť, že trafená hus poriadne zagágala !!!! Túto reakciu uvediem v ďalšom príspevku o MFK 2024 v najbližšej dobe.

• Mojou úlohou pri organizovaní tohto pohára bolo zabezpečiť po organizačnej a technickej stránke celý sprievod v meste, umiestnenie výradu so štartovacími stĺpikmi na námestí pred starobylou radnicou mesta Levoča, odprezentovanie úlohy farbiarov pri love a činnosť farbiara a KCHF v médiách (TV), v poľovníckom časopise, v neposlednom rade aj širokej nepoľovníckej verejnosti.
    Preto som spolu s pp. Igorom Valentom, Martinom Liptákom s pásmom prechádzali po historickom námestí a merali sme, kde sa umiestnia jednotlivé stanovištia, ako je umiestnenie stĺpikov pre štartujúcich psov, umiestnenie výradu, umiestnenie štátnej vlajky, štandardy klubu ale aj ostatných vlajok, umiestnenie postavenia primátora mesta a riaditeľa skúšok, umiestnenie rozhodcovského zboru, umiestnenie ostatných farbiarov a ich vodičov, umiestnenie dravcov, umiestnenie trubačov a veľkoplošnej obrazovky, v neposlednom rade určenie priestorov na koronu. K tomu bol spracovaný podrobný plán námestia. Po doručení paškvilu návrhu štatútu Pohár SPZ-MBB XXXVVII roč. konaného v Levočskej Doline dostal som za úlohu dopracovať historický prehľad o meste Levoča a životopis Ing. Branislava Baku, ktorý následne bol zverejnený na klubovej stránke.

• Necelé dva týždne pred otvorením v sobotu mi telefonicky oznámil podpredseda klubu Ing. Bašista, že sa nemám ďalej venovať príprave a organizovaniu Pohára SPZ-MBB XXXVVII roč. konaného v Levočskej Doline. Po oznámení tohto rozhodnutia zo strany riaditeľa skúšok aktérom sprievodu ma títo požiadali – aj napriek zákazu zo strany Ing. Bašistu- že musíme spolu dokončiť aspoň sprievod, lebo nevidia reálne, kto by to mal ďalej realizovať, keďže my už máme takmer celý scenár pripravený a dohodnutý priebeh a usporiadanie. Preto som túto úvodnú akciu sprievodu ešte dotiahol do konca. Na protest z vyššie uvedeného zákazu zo strany Ing. Bašistu som sa ďalej nezúčastňoval celých skúšok o Pohár SPZ-MBB XXXVVII, ani som nič nepodnikal v danej veci ani sa o ňu nezaujímal. Preto nechápem moje osočovanie riaditeľom skúšok Ing. Bašistom na verejnosti, že som vraj niekde na sociálnej sieti napísal, respektíve spochybňoval výsledky pohára SPZ-MBB XXXVVII r. Čo musím rázne poprieť.

• Na záver musím ešte dodať, že 29.8.2025 v závere porady organizátorov Pohára SPZ-MBB XXXVVII roč. a výboru KCHF vystúpil Mgr. Ján Maruščák s vyhlásením, že som ho veľmi a strašne urazil v liste, ktorý som poslal tajomníkovi klubu ohľadom doterajších príprav na pohár v Levočskej Doline, týkajúci sa „vopred určeného víťaza Pohára“, ako v prípade MFK 2024, (podrobnejšie v konkrétnom liste, ktorý je nižšie uvedený). Pán Mgr. Maruščák dodal, že si nepraje, aby som mu prišiel na pohreb. Nakoniec má označil za najväčšie zlo v klube KCHF, ktorý vyrába len problémy. Na tomto zasadnutí výboru neviem na koho návrh zmenili už dohodnutých a odsúhlasených členov rozhodcovského zboru na čele s hlavným rozhodcom. Ešte niekedy v auguste roku 2025 Ing. Bašista hľadal a navrhoval nového hlavného rozhodcu namiesto už výborom schváleného pána Mgr. Ladislava Kardhorda. Výbor už aj v minulosti schválil na návrh hlavného rozhodcu ostatných členov rozhodcovského zboru. Teraz z neznámeho dôvodu výbor ustanovil celý nový rozhodcovský zbor a novým hlavným rozhodcom sa stál Tibor Gešvandtner.

• Mgr. Ján Maručšák mňa Jozefa Figulu označil za „najväčšie zlo v klube“.
    Osobne si myslím, že je to zo strany výboru, menovite Mgr. Maruščáka len osobná pomsta za to, že stále poukazujem na sústavné porušovania platných stanov klubu, stanov vyšších orgánov a skúšobných poriadkov. Tieto ďalšie porušovania zo strany výboru uvediem v ďalšom pokračovaní príspevkov k tejto téme v blízkej dobe.
    Nedá mi ešte neuviesť, že za kritiku niektorých členov výboru zo strany radových členov klubu mali byť podľa zápisnice zo dňa 10.10.2025 títo kritici za svoj názor disciplinárne potrestaní. Každý člen KCHF, ktorý vysloví svoj názor a ten nie je totožný s názorom výboru, je okamžite považovaný za úhlavného nepriateľa výboru, bez toho, aby sa zamysleli nad objektívnosťou kritiky a kritické pripomienky relevantne vysvetlili. Došlo to až tak ďaleko, že predseda klubu Tibor Gešvandtner po zistení, že pán Ing. Ľudovít Pitoňák má byť členom skúšobnej komisie čakateľov na rozhodcu, dal zrušiť skúšky PF, ktoré mali byť za tým účelom uskutočnené v Kláštore pod Znievom. Týmto svojím rozhodnutím ukázal, ako kádruje jednotlivých členov klubu a znáša kritiku na členov výboru a jeho samého. Asi vôbec nechápe, že z kritiky sa má poučiť a ďalších chýb sa ďalej vyvarovať. Za seba uvádzam, že nikdy som nebojoval s výborom, ale len som upozorňoval na chyby a nedostatky, ktorých sa máme do budúcna pri našej práci vyvarovať. Ako som už uviedol v minulosti na konferencii vedenie výboru teda predseda to riadi ako za čias STALINA – kult osobnosti. Kto vystúpi s kritikou, tak musí byť potrestaný. Osobne som sa presvedčil o tom, dňa 30.04.2023 na chovnom zvode v Nižnom Slavkove kedy rozhodca MVDr. Želtvay vyhlásil na adresu môjho psa, že teraz psa nebudeme hodnotiť, ale bonitačnú tabuľku mi odovzdal Ing. Bašista kde je uvedené, že pes je NECHOVNÝ v rozpore s verejným vyhlásením rozhodcu. Bližšie to uvediem v ďalšom príspevku
    Poukazovanie prešľapov zo strany výboru KCHF bude v ďalších príspevkoch.

Príloha spomínaného listu v celom znení zo dňa 22.8.2025.
    Krátke zhrnutie prípravy a organizácie skúšok farbiarov
    o pohára SPZ – MBB XXXVII. roč.

Krompachy 21.08.2025
    • Na výborovej schôdzi 24.10.2024 výbor prijal uznesenie, ktoré uvádza konanie pohára SPZ – MBB v roku 2025 9- 12 októbra v Levočskej Doline. Do dnešného dňa nie je zverejnený štatút- propozície.
    • Na konferencii KCHF konanej 26.4.2025 uvádza v bode 11 podpredseda klubu Ing. Bašista, že mal rokovanie v Levočskej doline a má to stáť 12.000 – 15.000 €. Nevie pritom ešte cenu ubytovania a stravovania.
    V rozprave Mgr. Kardhordó a Ľ. Tököly uvádzajú ako je možné, že koncom apríla nevieme ceny ubytovania a stravovania na pohár SPZ MBB, ktorý bude začiatkom októbra 2025.
    • V mesiaci máj 2025 Ľ Tököly zistil priamo na mieste konania skúšok, že podpredseda klubu vôbec nič nedojednal v Levočskej doline týkajúce sa stravy a ubytovania. Taktiež spolu s Igorom Valentom zistili, že vôbec nie je prejednané s vedením mestských lesoch Levoča termín a miesto konania na ich území. Vedenie lesov a mesta o tom vôbec nič nevedeli. Otázne bolo či sa vôbec uskutoční pohár na území mestských lesov.
    • Ľ Tököly osobným jednaním v mieste ubytovania dohodol konkrétne ceny týkajúce sa celého stravovania a ubytovania – ďalšie jednanie celého programu stavovania a ubytovania už má zabezpečiť organizátor – riaditeľ skúšok Ing. Bašista. V akom štádiu zabezpečenia je táto vec to nevieme čo sa týka jednak počtov a menu stravovania.
    • V mesiaci Jún bolo uskutočnené stretnutie na mestskom úrade u viceprimátora Levoče za účasti niektorých zainteresovaných osôb a Ing. Bašistu ohľadom otváracieho ceremoniálu programu skúšok priamo v centre mesta Levoča. Celý návrh vychádzal od p. Valenta, ktorý som osobne podporoval a stotožnil s ním sa aj viceprimátor Levoče. Mesto Levoča ponúklo neskutočné množstvo podpory pri organizovaní tejto súťaže na moju otázku čo to bude stať klub viceprimátor Levoče uviedol, že v prípade ako spoluorganizátor týchto skúšok nebude KCHF to nič stáť všetko to bude v réžii mesta. Tu som na oplátku poskytnutej pomoci navrhol aby riaditeľom skúšok sa stal viceprimátor Levoče, ktorý je zároveň predseda OPK v Levoči Ing. Papcun, čo podporili všetci prítomný.
    • Ešte ani dnes t. j. 21.8.2025 nie je zverejnený na webovej stránke klubu celý štatút s propozíciami na túto súťaž. V pracovnej verzii ku ktorej som sa dostal v tento týždeň v ktorej je uvedený záväzný dátum prihlášok na skúšku do 15.8.2025. Pýtam sa ako to stihnú vodiči, alebo sú už určený vodiči a či je určený aj víťaz skúšok, ako to bolo na MFK 2024.
    • Schválený riaditeľ skúšok výborom Ing. Bašista zatiaľ podľa môjho názoru organizačne zlyhal, nehovorím o tom, že na konferencii nepovedal pravdu ako je to s celou prípravou pohára SPZ. V organizačnom poriadku nie je popísaná história miesta konania t.j. mesto Levoča a žiadna zmienka o činnosti Branislava Baku, ktorá sa koná na jeho počesť (MBB).
    • Dňa 6. augusta 2025 boli zaslané schválené propozície skúšok o Pohár SPZ-MBB vraj po schválení výborom klubu iba jednému s aktivistov danej oblasti pritom sme sa dohodli na spolupráci oblasti LE, SNV, GL. Na úvodnej stránke je zverejnená snímka Levočskej Mariánskej hory už na prvom stretnutí na mestskom úrade v Levoči v mesiaci jún Igor Valent oznámil organizátorovi skúšok Ing. Bašistovi, že zverejnená snímka podlieha autorskému právu a autor nesúhlasí s jej zverejnení na propozíciách skúšok. Do 18.8.2025 nebola táto stránka zmenená a nahradená inou snímkou. Už nehovorím o úvodnom slove prezentácie nebohého Ing. Baku a starobylého mesta Levoča, ktorá má nesmiernu históriu. Ja som si dovolil tieto dve prezentácie spracovať a po prejednaní pripomienok je to už pripravené to uviesť do propozícii Pohára SPZ-MBB. No zatiaľ to nemôže isť do tlače nakoľko nebola zmenená úvodná snímka s ktorou autor má problém aby bola použitá v týchto propozíciách. Organizátor Ing. Bašista to vôbec nerieši. Pokiaľ organizátor nezabezpečí zmenu úvodnej stránky propozícii do 15.8.2025, potom si to zoberiem na zodpovednosť a zároveň zabezpečím aj vytlačenie celých propozícii spolu so štatútom pohára SPZ-MBB, ktoré schválil výbor vraj 6.8.2025 v celkovom počte 50 ks, aby tento materiál dostal každý vodič, všetci rozhodcovia a spoluorganizátori. Hlavnému rozhodcovi zašlem propozície v počte 15 ks a hlavnému spoluorganizátorovi mestu Levoča v počte 5 ks, z dôvodu pochybnosti zabezpečenia to so strany riaditeľa skúšok, tak ako to bolo s výmenou úvodnej stránky na propozíciách.
    • Nedá mi uviesť keď sa ďalej takto bude postupovať mám vážne obavy o celý priebeh týchto skúšok. Úlohou riaditeľa a organizátora to riadne organizovať a manažovať a nenechať to na samo vývoj. napr. ako sa majú možnosť prihlásiť členovia klubu na skúšky v termíne, keď zatiaľ nie je zverejnený štatút so všeobecnými pokynmi. Niektorý členovia – pomocníci pri organizovaní pohára už niekoľkokrát urgovali organizátora o niektoré materiály, ktoré neboli doručené, nebudem ich ďalej konkretizovať ale je toho veľa. Potom ako aktivisti sa dištancujeme podieľať na zodpovednosti za priebeh skúšok pohár SPZ- MBB XXXVII. roč.. Na poslednom stretnutí všetkých troch aktivistov s organizátorom som mal pripravený podrobný rozpis úloh, kto čo zabezpečí a začo bude niesť aj zodpovednosť. Zo strany organizátora to nebol ochotný akceptovať tak to zavrhol.
    • Nápadne mi to pripomína MFK 2024 kde bol už dva mesiace vopred určený víťaz skúšok, ale teraz to nechcem rozoberať. Neviem či aj v tomto prípade už nie je určený víťaz a preto nie je zverejnený štatút a všeobecné pokyny na web stránke klubu.
    • Tu je na mieste moja otázka či sa vôbec výbor sa zaoberá v ako stave je príprava a technické zabezpečenie hladkého priebehu skúšok farbiarov o pohár SPZ a MBB 2025.
    • Na prvom pracovnom stretnutí s viceprimátorom Levoče a riaditeľom skúšok bol navrhnutý určitý program pri otvorení skúšok farbiarov pohár SPZ- MBB XXXVII. roč. ( slávnostný sprievod a jeho zloženie, výzdoba v okolí historickej radnice, hudba, trubači aj s lesnými rohmi atď). Do začiatku skúšok zostáva málo času preto dávam do pozornosti výboru klubu, aby si stav príprav na skúšky preverili u riaditeľa skúšok. Osobne mám s týchto príprav a činnosti riaditeľa skúšok zmiešané pocity.

Na záver musím uviesť, že keď takto nezodpovedne bude postupovať organizátor- riaditeľ skúšok a nechávať to všetko na samovývoj, osobne vidím veľa problémov, ktoré môžu nastať počas celých skúšok.
    -V štatúte je napr. uvedený vedúci prác na prirodzených stopách Mgr. Kardhordó L. pritom jeho hlavná funkcia je Hlavný rozhodca skúšok. Pána magistra s miestnych poľovníckych organizácií nepoznajú ale ani on ich ako teda má zabezpečovať prirodzené postrely, kedy a hlavne s kým ma jednať o začatí prirodzených postrelov a ukončení postrelov nemá žiadne kontakty na nikoho s miestnych. Nie je toto náhodou práca pre organizátora- riaditeľa skúšok, ako miestneho človeka ???
    -Ďalej ako som už uviedol v propozíciách sa majú prihlásiť vodiči na skúšky do 15.08.2025, dnes 21.08.2025 ešte nie sú zverejnené propozície.
    -Ubytovanie si majú objednať priamo na recepcii. Nemalo by sa toto ubytovanie riešiť cez organizátora- riaditeľa skúšok, pritom vieme že je tam obmedzené množstvo ubytovacích kapacít. Čo v prípade keď na ubytovanie sa prihlási viacero osôb a nezostane na ubytovanie miesto pre osoby nevyhnutné svojou účasťou na skúškach.

Ako som vyššie uviedol zabezpečím do tlače schválený štatút so všeobecnými pokynmi a doplnený o prezentáciu života Ing. Braňa Baku a prezentácii starobylého mesta Levoča. Nemôžem sa na to pozerať ako sa tieto veci môže brať už od začiatku na ľahkú váhu. Ako sa hovorí v detailoch je schovaný diabol.
    Takto spracované propozície Vám pošlem na mail so žiadosťou o zverejnenie na Web stránke klubu.
    FARBIAROM ZDAR!

S úctou
    Figula

PS: Na našej spádovej schôdzi SNV, LE, GL konanej dňa 28.02.2025 podpredseda klubu nás požiadal o spoluprácu pri organizovaní pohára SPZ-MBB čo sme potvrdili účasť na spolupráci. Pretože mám pocit určitej zodpovednosti za prísľub účasti na organizácii Pohára SPZ-MBB, mi nedá, aby som Vás neoboznámil a nepopísal niektoré skutočnosti, ktoré nasvedčujú tomu, že keď to takto pôjde ďalej, mám vážne obavy k úrovni a priebehu skúšok, za ktoré zatiaľ mám určitú zodpovednosť. Verím, že výbor sa bude týmto oznámením vážne zaoberať.

Po prečítaní tohto listu, vážení členovia klubu, urobte si vlastný názor na celú situáciu, ktorú popisuje predseda klubu vo svojom úvodnom slove Spravodaja 2026.
    S úctou
    Figula

Zobrazuje sa 1 príspevok (z celkového počtu 1)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.